Τι λένε οι Γερμανοί για εμάς και για την κρίση στην ευρωζώνη. Ανταπόκριση από το Βερολίνο.

Το θέμα της εμπιστοσύνης τόσο εντός, όσο και εκτός της ευρωζώνης αναδικνύεται συνεχώς από τους Γερμανούς αξιωματούχους. Το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θεωρείται
πολιτικά επιζήμιο και νομικά αδύνατο.
Όπως όλα δείχνουν, μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι κάτι που φοβίζει ιδιαίτερα τους Γερμανούς, καθώς πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα παρέσυρε και άλλες χώρες της ´Ε
νωσης, με δραματικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. Η γερμανική κυβέρνηση, επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να έρθει πιο κοντά και να ολοκληρωθεί οικονομικά και πολιτικά, ώστε να εκπέμψει εμπιστοσύνη στις αγορές, οι οποίες την “κυνηγάνε” και παράλληλα την καθορίζουν απόλυτα. Υπάρχουν ωστόσο σύμφωνα με τους Γερμανούς, και άλλες δυνάμεις, εκτός Ευρώπης που ελπίζουν στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό, η Ενωση πρέπει πάση θυσία να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο και να στοχεύσει στην επίλυση των βασικών αιτιών της κρίσης της: του εθισμού της στον δανεισμό, αλλά και της μεγάλης έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Για τη Γερμανία, δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ε.Ε. από το να προχωρήσει ενωμένη. Η Ελλάδα, πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και προχωρήσει γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις και στη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας της. Έτσι, θα βοηθήσει πρώτα τον εαυτό της και την ίδια ώρα θα συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια για τη διαφύλαξη της νομισματικής Ένωσης.
Η αλήθεια είναι ωστόσο, πως τουλάχιστον για την ώρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εδώ στο Βερολίνο, δε μπορούν να δώσουν μία σαφή απάντηση στο δομικό πρόβλημα που προκαλεί σε Ελλάδα και Πορτογαλία η αυστηρή λιτότητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη της αναπτυξιακής πολιτικής. Το πρόβλημα αυτό είναι ο αφανισμός της μεσαίας τάξης από την Νότια Ευρώπη, της τάξης που ουσιαστικά έχει καθορίσει τη μέχρι τώρα φυσιογνωμία της Ευρώπης και στην οποία, ίσως οφείλεται και η σχετικά υγιείς δομή της. Αναμφισβήτητα, όταν μία κοινωνία είναι ταξικά πολωμένη, δε μπορεί να είναι ριζικά σταθερή, λειτουργικά δίκαιη και μελλοντικά βιώσιμη. Αξίες δηλαδή, πάνω στις οποίες έχει δομηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην πράξη όμως, οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Ευρώπη έχει φτάσει σε ιστορικό τέλμα, είναι στριμωγμένη από τις αγορές και πρέπει να λύσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους της.
Έτσι, για την Ελλάδα τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν έχει να προτείνει άλλη συνταγή πέρα από την εξουθενωτική λιτότητα και την επίλυση δομικών προβλημάτων, όπως είναι η ακατανόητη ελληνική φοροδιαφυγή. Το συγκεκριμένο θέμα δεν απασχολεί μόνο τον πολιτικό κόσμο, αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Όσο η Ελλάδα αποτυγχάνει να θεραπεύσει τις χρόνιες ασθένειες της, θα μετατρέπεται όλο και περισσότερο στον αποδιοπομπαίο τράγο των προβλημάτων της ευρωζώνης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως στη Γερμανία είναι κοινή παραδοχή, ότι μόνο μία μικρή μειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει τους φόρους.
 Παρόλα αυτά, θέλουν να επικρατεί η αντίληψη ότι η Γερμανία κατανοεί τα πάθη των Ελλήνων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για καθυστερήσεις, ή για ελάφρυνση ευθυνών και υποχρεώσεων από ελληνικής πλευράς. Η Γερμανία θέλει μία ισχυρή Ευρώπη, και μία ισχυρή ευρωζώνη με την Ελλάδα να αναλαμβάνει εξολοκλήρου την ευθύνη για την κατάσταση της, και να υλοποιεί ευλαβικά και γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα, αν και εφόσον θέλει να συνεχίσει να δανείζεται και βασικά, να συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί σαν “ευρωπαϊκό κράτος”. Το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Όπως χαρακτηριστικά είπε όμως Γερμανός αξιωματούχος, δεν έχουμε καμία απολύτως άλλη επιλογή, από το να πιστέψουμε στο σχέδιο αυτό και να δουλέψουμε σκληρά για τη μακροχρόνια υλοποίηση του. Πιθανώς, εμείς να μη βιώσουμε τα αποτελέσματα, ίσως όμως, οι επόμενες γενιές να μπορέσουν να ζήσουν σε μία Ευρώπη πιο δίκαιη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.