ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Χτίζει συμμαχίες ο νέος πλανητάρχης.

Στην Ουάσιγκτον για επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. 

Οι δυο ηγέτες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα, με την αμερικανική υποδοχή να

προβλέπεται μάλιστα εγκάρδια για τον Αιγύπτιο. Ο Τραμπ έχει, άλλωστε, εκφράσει ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον οποίο έχει μάλιστα αποκαλέσει και 'φανταστικό τύπο'.

Οι δυο τους είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, κοινώς πριν από την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μέσα σε πολύ καλό κλίμα. Πίσω στο παρόν, η καλή χημεία αναμένεται να γίνει... καλύτερη.

Η νέα αμερικανική ηγεσία βλέπει στην Αίγυπτο του Σίσι έναν αξιόπιστο σύμμαχο τον οποίο οι ΗΠΑ ενισχύουν με στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολ. ετησίως.

Μάχη με το ISIS


Εναν σύμμαχο στη μάχη ενάντια στο ISIS αλλά και ένα σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ, με επιρροή στο Παλαιστινιακό, στις εξελίξεις στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη κ.α. Βλέπει, επίσης, και έναν σημαντικό πυλώνα σταθερότητας, Με άλλα λόγια, η Αίγυπτος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση εν όψει της επίσκεψης Σίσι στην οποία υπογραμμίζει ως στόχο την 'επαναβεβαίωση της βαθιάς και συνεχούς δέσμευσης των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευδαιμονίας της Αιγύπτου'.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Σίσι στον Λευκό Οίκο σήμερα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αιγύπτιος ηγέτης στην Ουάσιγκτον μετά το 2009. Για την Ελλάδα, η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Αιγύπτου ερμηνεύεται θετικά καθώς η Αθήνα έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς (διμερείς αλλά και τριμερείς) με το Κάιρο.

Πηγή: έθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: