ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Πρώτα βγαίνουν και μετά μπαίνουν!...

Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης

 
Kατά γενική ομολογία, το μετρό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακά ωφέλιμο έργο που έγινε ποτέ. Αυτό θα το παραδεχτεί κι ο πιο παθολογικά αρνητικός πολίτης αυτής της χώρας και ο πιο… επαγγελματίας δι­αμαρτυρόμενος της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

Το δίχως άλλο, βελτίωσε θεαμα­τικά τις ζωές των ταλαιπωρημένων Αθη­ναίων, προσφέροντας μια σπάνια για τα δεδομένα της χώρας υπηρεσία στους πολίτες. Πρόκειται για ένα έργο που λει­τουργεί παραδειγματικά μέχρι σήμερα – σαν να βρισκόμαστε σε άλλη χώρα! Ωστόσο, κάποιοι μικροί, αλλά χαρακτη­ριστικοί παράγοντες επιβουλεύονται το σχεδόν τέλειο της λειτουργίας του αθη­ναϊκού μετρό.

Πρώτο και κυριότερο, η ανάγωγη κουλτούρα μας. Ο συρμός σταματά. Οι αυτόματες πόρτες ανοίγουν και οι επι­βαίνοντες ετοιμάζονται να βγουν από το βαγόνι. Έλα όμως που δυσκολεύονται να εξέλθουν καθότι πλήθος θανάσιμα επειγόμενων, καθώς φαίνεται, πολιτών έχουν κολλήσει κυριολεκτικά τη μούρη τους στις πόρτες σχηματίζοντας ένα αδι­απέραστο τείχος προκειμένου να επιβι­βαστούν οι ίδιοι πριν αποβιβαστούν οι οχούμενοι. Πράγμα πρακτικά αδύνατο να συμβεί. Κάθε φορά επικρατούν με­ρικά δευτερόλεπτα αμηχανίας πριν το αδιέξοδο διευθετηθεί μεσοβέζικα με σπρωξιές, διεμβολισμούς, διαμαρτυρίες και λογύδρια αγανάκτησης, όπου ο ένας θεωρεί τον άλλο ανάγωγο.

Ένας δεύτερος λόγος που επιβουλεύ­εται τη λειτουργία του μετρό είναι οι συχνές - μέχρι παρεξηγήσεως - υπέρ­γειες απεργίες, που δημιουργούν προβλήματα σε διάφορους σταθμούς, με συνέπεια την ταλαιπωρία του κοινού. Προφανώς και δεν μιλάμε για σποραδι­κά φαινόμενα, αλλά για ένα σύμπτωμα που το αντιμετωπίζουμε σχεδόν μέρα παρά μέρα, έτσι που για να σχεδιάσει κανείς τις δουλειές του - όσες απέμει­ναν - πρέπει να ενημερώνεται από σχε­τικό δελτίο απεργιών.

Ένας τρίτος λόγος είναι οι επαγγελ­ματίες επαίτες, οι οποίοι εμφανίζονται εσχάτως με συνεπέστερο ωράριο και από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων. Το λογύδριό τους είναι στερεότυπο και απαγγέλλεται με ζηλευτή θεατρικότητα και επαγγελματική ευσυνειδησία.

Τέλος, για έναν ακόμα χρόνο το εισι­τήριο δεν θα αυξηθεί - όπως σχεδιαζό­ταν -, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθούμε και εμείς για αυτό. Δηλαδή, εκτός από το να κόβουμε το εισι­τήριο, να μην το μεταβιβάζουμε στους άλλους ως ένδειξη επαναστατικότητας, αυτοθαυμασμού, γενναιοδωρίας ή προ­σωπικής ψυχανάλυσης. Αν δεν πληρώ­νουμε εισιτήριο, αυτή η θαυμάσια υπη­ρεσία δεν θα μπορεί να πληρώσει τους υπαλλήλους της. Τόσο απλά. Άρα, μπο­ρούμε να κάνουμε την επανάστασή μας κόβοντας εισιτήριο, συγκρατώντας έτσι τις τιμές αλλά και τη γενναιοδωρία μας σε απόσταση.

Tags

Δεν υπάρχουν σχόλια: