ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ : ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!



 
40 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
(ΟΡΦΕΟ 2012).
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΚΡΙΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗ
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Δύο καταξιωμένοι άνθρωποι του θεάτρου θα βρίσκονται την Τετάρτη στο Λιτόχωρο (Cavo Olympo και ώρα 19.00) για την παρουσίαση του τιμητικού λευκώματος για τα σαράντα χρόνια του Φεστιβάλ Ολύμπου. Ο πολύς Κώστας Τσιάνος και ο δημοσιογράφος, επαγγελματίας κριτικός θεάτρου, Γιώργος Σαρηγιάννης. Προκαταβολικά αξίζει να πούμε πως και οι δύο γνώστες του θεάτρου βρήκαν εξαιρετικό το λεύκωμα (ως σύλληψη, ως περιεχόμενο αλλά και ως τυπογραφική αποτύπωση της θεατρικής διαδρομής του θεσμού στην Πιερία).
 






ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΝΟΣ. Ο Κώστας Τσιάνος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1942. μαθήτευσε κοντά στο μεγάλο σκηνοθέτη και δάσκαλο Δημήτρη Ροντήρη.
Παράλληλα συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την Δώρα Στράτου για να γνωρίσει τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από το χορό το τραγούδι τν ενδυμασία και τα λαϊκά μας δρώμενα. Ερμήνευσε δεκάδες σημαντικούς ρόλους στο θέατρο ως ηθοποιός, χορογράφησε πολλές παραστάσεις, έγραψε κείμενα για την Ελληνική Επιθεώρηση, μετέφρασε έργα του Αριστοφάνη, του Αισχύλου, και του Ευριπίδη και διασκεύασε για το θέατρο νουβέλες και διηγήματα με μεγάλη επιτυχία.

Σταθμός στην θεατρική του ζωή υπήρξε η δημιουργία του ιστορικού πλέον «Θεσσαλικού Θεάτρου» με την Άννα Βαγενά, τον Γιώργο Ζιάκα, τον Διαγόρα Χρονόπουλο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη κ.α.. Στο «Θεσσαλικό Θέατρο πρόσφερε τις δυνάμεις του για 22 χρόνια, ενώ υπήρξε καλλιτεχνικός του Διευθυντής για 15 χρόνια. Και από το 2009 πάλι διευθυντής του.
Στη διάρκεια αυτή ασχολήθηκε με την προσέγγιση του αρχαίου δράματος. Σκηνοθέτησε τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη και τις «Χοηφόρους» του Αισχύλου με πρωταγωνίστρια την Λυδία Κονιόρδου. Η σκηνοθετική του άποψη για την τραγωδία υμνήθηκε από το κοινό και την κριτική. Για την «Ηλέκτρα» τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρολος Κούν».
Στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθέτησε την Εκάβη με Άννα Συνοδινού, την «Ιφιγένεια εν Αυλίδη» του Ευριπίδη και τις κωμωδίες του Αριστοφάνη «Βατράχοι» και «Όρνιθες». Όλες οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος παίχτηκαν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε διεθνή φεστιβάλ.
Έχει τιμηθεί για την πολιτιστική του προσφορά από πολλούς οργανισμούς και δήμους και διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Λαρίσης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ. Ο Γιώργος Σαρηγιάννης εδώ και 28 χρόνια δημοσιογράφος κρατούσε επί 13 χρόνια μέχρι πριν λίγες μέρες την κριτική θεατρική στήλη στην εφημερίδα Τα Νέα «ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ» (συνεχίζεται ωστόσο η διαδικτυακή του παρουσία). Ευθύς, αντικειμενικός όταν μιλά για τα θεατρικά πράγματα (αντικειμενικός σημαίνει εδώ το να αιτιολογείς τεκμηριωμένα την κριτική σου), ενίοτε οξύς, έχει το δικό του πιστεύω γύρω από το πώς πρέπει να ασκείται το λειτούργημα της κριτικής. Με τα δικά του λόγια: (από το τέταρτο κουδούνι, 12/1/2012). «Πιστεύω, πως όταν γράφεις τη γνώμη σου, είτε ως κριτικός, είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως απλός θεατής, για μια παράσταση, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ κατά ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τρόπο να διαπλέκεσαι με τους ανθρώπους της, είτε ως προς τη συγκεκριμένη παράσταση, είτε με το παρελθόν των δημιουργών της είτε με το μέλλον τους. Πιστεύω ότι για να γράψεις γνώμη πρέπει να έχεις πείρα μεγάλη ως θεατής. Ότι πρέπει να έχεις ματιά διεισδυτική, οξεία. Ότι δεν πρέπει να φοβάσαι να γράφεις τη γνώμη σου και ότι δεν πρέπει να τη διυλίζεις μέσα από σκοπιμότητες. Και ότι, πάνω απ’ όλα, πρέπει να διατηρήσεις την εντιμότητά σου, να μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να χωθεί και να χαθεί στα κυκλώματα ώστε να μη φτάσεις στο σημείο να βλέπουν, πίσω από τις γραμμές που γράφεις, για ποιον λόγο επαινείς ή για ποιον λόγο απορρίπτεις και κάποτε λιβελογραφείς. Ή τι επιδιώκεις με το γραπτό σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: