ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

«Τα σπάνε» εταιρεία και Δήμος Δίου – Ολύμπου


Οι αντιδράσεις σύσσωμης της Πιερίας αλλά και φορέων εκτός αυτής δημιούργησαν ήδη το πρώτο μεγάλο «ρήγμα» στην –ως τώρα- αμετακίνητη θέση του Δήμου Δίου να «αποκαταστήσει» 15 στρέμματα του λατομείο του με παραπροϊόν της χημικής βιομηχανίας TOSOH.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Τσίρος
Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης του λατομείου, Γιώργος Φαρμάκης, συγκάλεσε το σώμα να συνεδριάσει το μεσημέρι της Παρασκευής. Τελικά η συνεδρίαση ανεβλήθη επ΄ αόριστον λόγω των …ψυχολογικών πιέσεων που αισθάνθηκαν τα μέλη του. Λίγο πριν τη συνεδρίαση, τους κοινοποιήθηκε εξώδικο των ατόμων και φορέων που έχουν υπογράψει και την προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την «αποκατάσταση» μέρους του λατομείου. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αποβλήτων ανάρτησαν πανό στο χώρο της ΔΕΑΔΟ και οι δημοτικοί σύμβουλοι-μέλη της ζήτησαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, η οποία τελικά ανεβλήθη.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του Στο ΧΩΝΙ, ο κ. Φαρμάκης επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Green Technical –η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της «αποκατάστασης»- στις 31 Οκτωβρίου, οι οποίοι του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις στην πρόοδο του έργου. Ο αντιδήμαρχος απάντησε στις πιέσεις αυτές, τονίζοντας ότι «η ΔΕΑΔΟ δεν δέχεται να λειτουργήσει κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των όποιων αντιδράσεων»… Δέχτηκε δε να αποκαλύψει στην εφημερίδα μας την έγγραφη απάντησή του στην εταιρεία, από την οποία προκύπτουν ουκ ολίγα σημαντικά. Η απάντηση προς την εταιρεία στάλθηκε στις 5 Νομεβρίου και απ΄ αυτήν προκύπτουν τα εξής:
  • η σχεδόν αυταρχική συμπεριφορά των εκπροσώπων της εταιρείας («προσήλθατε χωρίς καμία συνεννόηση ….και μου ζητήσατε να υπογράψω…»)
  • η εταιρεία πιέζει για την υπογραφή της σύμβασης το συντομότερο δυνατόν, επικαλούμενη αύξηση του κόστους κάποιων υλικών (γεωμεμβράνες κτλ) και πιέζει επισημαίνοντας ότι το έργο καθίσταται πλέον ασύμφορο
  • είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία πιέζει για τη σύναψη της συμφωνίας, ενώ ο αντιδήμαρχος-πρόεδρος της ΔΕΑΔΟ υπενθυμίζει –και «καρφώνει» την Green Technical- ότι ποτέ πριν δεν ετέθη θέμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας «πριν ολοκληρωθούν εκ μέρους σας όλες οι απαραίτητες ενέργειες και αδειοδοτήσεις (όπως ή φυτοκομική μελέτη)
  • ο κ. Φαρμάκης αποκαλύπτει ότι υπήρξε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ –που ως τώρα δεν ήταν γνωστή- την 1η –11-2012, όπου ενημερώθηκαν τα μέλη του ΔΣ για τις πιέσεις της εταιρείας, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν σταλεί και γραπτώς.
Η απάντηση του προέδρου της ΔΑΕΔΟ ολοκληρώνεται ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος και τα μέλη του ΔΣ «τάχθηκαν εναντίον αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν υπό τη δαμόκλεια σπάθη τελεσιγράφων, όπως το δικό σας»
Είναι πια ξεκάθαρο ότι η ως τώρα αγαστή συνεργασία Δήμου και εταιρείας αφορά το παρελθόν, ενώ το ρήγμα αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις ισορροπίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει την Τρίτη και για το θέμα της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων. Δημοτικοί Σύμβουλοι τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν ενυπόγραφα να υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το θέμα με πιθανή πρόσκληση ειδικών επιστημόνων που θα ενημέρωναν λεπτομερώς τους Συμβούλους, πριν ψηφίσουν, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να ακυρώσουν τελικά την αλλαγή της ΜΠΕ του λατομείου, ανοίγοντας το δρόμο για ακύρωση του έργου.
Αν και ανάλογη εξέλιξη φάνταζε απίθανη ως και πριν μερικές μέρες, οι επιλογές της εταιρείας και ο τρόπος που διάλεξε να τις προωθήσει, η αντίδραση του ΔΣ και του προέδρου της ΔΕΑΔΟ περιγράφουν ένα σαφές ρήγμα που μπορεί να διευθυρνθεί. Σημαντικό ρόλο σ΄ αυτό παίζει και η κατακραυγή κατά του εγχειρήματος που διογκώνεται καθημερινά, ενώ στην αμφισβήτηση των επιστημονικών θέσεων που στηρίζουν το έργο της απόθεσης, προστίθεται η γεωμετρικώς αυξανόμενη αντίδραση πολλών –εντός και εκτός Πιερίας- που προκαλείται από την γεωγραφική επιλογή και το τουριστικό brand name του Ολύμπου και των ακτών του Θερμαϊκού.
Στον αντίποδα, αίσθηση –και θυμηδία- προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Λιτοχώρου, Αθ.Τσιφοδήμου και επικεφαλής παράταξης σήμερα -στη θητεία του κατατέθηκε η πρόταση για την «αποκατάσταση»- στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντώντας σε όσους κινητοποιούνται κατά της απόθεσης του παραπροϊόντος της TOSOH στο λατομείο Λιτοχώρου δήλωσε: «δεν επιτρέπω σε κανέναν να έχει μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία από μένα»…
Green Technical (εταιρεία με έδρα το Goce Delchev της Βουλγαρίας και δυο εκπροσώπους στη Θεσσαλονίκη και η έμπειρη στις μελέτες αποκατάστασης ΧΥΤΑ «Μηχανική Μελετητική» έχουν αναλάβει την εκτέλεση του έργου της «αποκατάστασης» του λατομείου, ενώ η TOSOH θα επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα, συν την καταβολή στη δημοτική ΔΕΑΔΟ ενός ευρώ για κάθε τόννο αποβλήτου. Ήτοι 82.000 ευρώ.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: