ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Πολιτισμός στη γειτονιά του Ολύμπου



Πέρασαν 40 χρόνια από τα πρώτα δειλά βήματά του, και στο διάστημα αυτό το Φεστιβάλ Ολύμπου κατέκτησε τη δική του θέση ανάμεσα στα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού.
Επιμέλεια: Κώστας Μαρίνος  Φέτος, στην 41η διοργάνωση συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε πέρσι, να τιμά μια χώρα. Έτσι, πολλές από τις εκδηλώσεις έχουν «ρωσικό» άρωμα. Στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών λειτουργεί ήδη, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,
η έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου», η οποία δίνει μια καλή εικόνα της προσφοράς στην τέχνη των καλλιτεχνών, που ανήκουν σε αυτό το ρεύμα της τέχνης, αλλά και της προσφοράς του Γιώργου Κωστάκη, ο οποίος εγκαίρως κατανόησε τη σημασία του και άρχισε να συλλέγει έργα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είχαν χαθεί χωρίς την παρέμβασή του. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουλίου, στις 8.30μ.μ. και μια ημερίδα, κατά την οποία η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου και η επιμελήτρια του μουσείου, Αγγελική Χαριστού, θα μιλήσουν για τον Κωστάκη, τη συλλογή του και τη ρωσική πρωτοπορία.
Ρωσική και ελληνική μουσική και τραγούδια θα ακουστούν και στη συναυλία με γενικό τίτλο «Dream Night», η οποία θα δοθεί στις 14 Αυγούστου στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Την επομένη, τον Δεκαπενταύγουστο, στο βυζαντινό ναό της Παναγίας Κονταριώτισσας θα δοθεί μια συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής με έργα ρώσων και ελλήνων συνθετών.
Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων του προγράμματος είναι αφιερωμένο στο θέατρο. Έτσι στο αρχαίο θέατρο του Δίου θα φιλοξενηθεί δύο φορές το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα παρουσιάσει στις 25 Ιουλίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με την αξέχαστη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στις 18 Αυγούστου τους «Ιππής» του Αριστοφάνη με τους Πέτρο Φιλιππίδη και Γιάννη Ζουγανέλη.

ΘΕΑΤΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ
Ακόμη, στο Δίον θα παρουσιαστεί στις 14 Ιουλίου η τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αιμίλιο Χειλάκη. Αλλαγή ύφους στις 21 Ιουλίου, όταν ένας θίασος θαυμάσιων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Ζωζώ Σαπουντζάκη, θα παρουσιάσει στο Δίον το «Αναζητώντας τον Αττίκ». Στις 4 Αυγούστου έρχεται στο Δίον το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, για να παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον κεντρικό ρόλο, και στις 10 Αυγούστου, το Εθνικό Θέατρο για να παρουσιάσει Αριστοφάνη και αυτό, αλλά τις «Νεφέλες» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, ενώ στις 11 Αυγούστου μικροί και μεγάλοι μπορούν να δουν το έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη «Οι άθλοι του Ηρακλή».
Πολλές είναι και οι μουσικές εκδηλώσεις. Ο Γιάννης Πάριος θα δώσει μια συναυλία το Σάββατο 28 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, και στον ίδιο χώρο θα εμφανισθούν στις 5 Αυγούστου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Αυγούστου, θα δώσει μια συναυλία στο Κάστρο του Πλαταμώνα ο θαυμάσιος Ψαραντώνης. Ακόμη στο συναυλιακό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι συναυλίες της Πολυτονικής, της ορχήστρας του δημοτικού ωδείου Κατερίνης, η οποία θα δοθεί στις 29 Ιουλίου στο δημοτικό θέατρο Κολινδρού, της Δημοτικής Χορωδίας Λιτοχώρου με γενικό τίτλο «Σαν παλιό σινεμά», που θα δοθεί στο αρχαίο θέατρο του Δίου στις 19 Αυγούστου, και πάλι της Πολυτονικής, στις 22 Αυγούστου, στο δημοτικό θέατρο Κατερίνης.
Οι εκδηλώσεις λόγου του Φεστιβάλ προσελκύουν πάντα το ενδιαφέρον του κοινού. Φέτος, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η γνωστή σειρά των αρχαιολογικών ομιλιών με τον Δημήτρη Παντερμαλή και τη Βασιλική Ελευθερίου να φωτίζουν εικόνες του παρελθόντος. Οι ομιλίες θα γίνουν στο Αγιονέρι του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου στις 3 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν στις 24 Αυγούστου, αλλά στην αρχαία Πύδνα οι ομιλίες της Ευτέρπης Μαρκή, του Κωνσταντίνου Κωτσάκη και του Ιωάννη Τζιφόπουλου.
Σε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, άγνωστο στους περισσότερους, στα αρχαία Λείβηθρα, η Ανθή Θάνου θα αφηγηθεί γνωστές και άγνωστες ιστορίες στην παράσταση «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ», με τον Παναγιώτη Κουλελή να τη συνοδεύει με μουσική.
Τελευταία εκδήλωση του φετινού προγράμματος θα είναι το αφιέρωμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών με τίτλο «100 χρόνια ελεύθερη Μακεδονία-ελεύθερη Πιερία» το οποίο θα παρουσιαστεί στις 25 Αυγούστου στο δημοτικό θέατρο του πάρκου Κατερίνης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: