ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Τι πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος




Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη 
Οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να γνωρίζουν πως σύντομα με την ψήφο τους θα κληθούν να  αποφασίσουν για το μέλλον της. Η ψήφος πρέπει να είναι μία σύνθεση τριών επιλογών που κάνει ο ψηφοφόρος: Πρώτα ο ψηφοφόρος επιλέγει τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Στη συνέχεια επιλέγει έμμεσα τους υποψήφιους υπουργούς που θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο και τέλος τους βουλευτές που θα καταλάβουν τις θέσεις των 300 καθισμάτων της Βουλής. Παραδοσιακά κριτήρια επιλογής βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργού, όπως τα ρουσφέτια, η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις των ψηφοφόρων κτλ, έχουν ξεπεραστεί από τη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Πλέον η ικανότητα ενός υποψηφίου να μιλάει με γενικότητες, να υπόσχεται, να κουνάει το δάχτυλο χωρίς να λύνει τα προβλήματα δεν είναι αρκετή. Η χρησιμότητα και καταλληλότητά του στην διαχείριση των κοινών και την έμπρακτη ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών είναι απαραίτητη.
Οι πολίτες της χώρας γνωρίζουν καλά πως σήμερα βρισκόμαστε σε μία δύσκολη θέση επειδή κάποιοι δεν είχαν διαπραγματευτικές ικανότητες, επειδή δεν γνώριζαν την πολυπλοκότητα των θεμάτων, επειδή δεν είχαν ιδέες, βούληση και επιχειρήματα να αντικρούσουν ή/και να τροποποιήσουν τις προτάσεις και τις απαιτήσεις της τρόικας. Οι περισσότεροι δεν είχαν δουλέψει στην πράξη και δεν είχαν διοικητικές ικανότητες. Προφανώς δεν είχαν ικανότητες που σχετίζονται με επιχειρήσεις, όπως σωστά αναφέρει στις 6/2/12 ο αναλυτής Peter Tchir της TF Market Advisors: “Τα κεντρικά πρόσωπα στη διαδικασία σωτηρίας της Ελλάδας είναι άπειροι οικονομολόγοι, ενώ κανένας δεν φαίνεται ικανός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ακόμη πιο περίεργο, είναι πως μερικά από τα εμπλεκόμενα άτομα δεν έχουν καθόλου οικονομική πείρα, πόσο μάλλον επενδυτική εμπειρία. Είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικοί. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ήταν Υπουργός Άμυνας πριν από ένα χρόνο. Η ομάδα του IIF έχει περιορισμένη εμπειρία σε αναδιάρθρωση χρέους. Οι τεχνοκράτες της Τρόικας έχουν την εμπειρία, αλλά σε μια λειτουργική οικονομία – και όχι εν μέσω καταστροφής που είναι η Ελλάδα.”

Αν υπήρχαν ικανότεροι υπουργοί με βαθιά γνώση των αγορών πιθανότατα να είχαμε γλιτώσει κάποια από τα δυσβάσταχτα μέτρα που επεβλήθησαν, ίσως το έλλειμμα και το χρέος να ήταν σε καλύτερα επίπεδα και η ύφεση να μην ήταν τόσο βαθιά. Ενδεχομένως δεν θα είχαμε καταφύγει ούτε στο ΔΝΤ. Δυστυχώς όμως δεν είχαν τις απαιτούμενες γνώσεις και δεν γνώριζαν τα θέματα των αγορών σε πλάτος και σε βάθος, με αποτέλεσμα να υιοθετούν ό,τι πρότειναν οι δανειστές, ή να υιοθετούν οριζόντια και αντιαναπτυξιακά μέτρα, ή να βάζουν αυτογκόλ στις αγορές με τις άστοχες -χωρίς να αξιολογούν, λόγω άγνοιας και απειρίας, την επίδρασή τους στις αγορές- δηλώσεις τους περί Τιτανικού, διεφθαρμένης χώρας κλπ. μόνο για εσωτερικούς επικοινωνιακούς λόγους, που δυστυχώς μεταφέρονταν δυσφημιστικά στο εξωτερικό και έφεραν τα τελικά τραγικά αποτελέσματα. Και δεν είναι μόνο οι υπουργοί. Από όλα τα αμειβόμενα ή μη κομματικά επιτελεία, ενώ έπρεπε να έχουν ικανή ομάδα πολλών προσώπων από τις αγορές για ανταλλαγή απόψεων, λείπουν εκείνα τα πρόσωπα που χρειάζονται τώρα, τα οποία να έχουν κατάλληλες γνώσεις από εργασία και σπουδές και να ξέρουν όλες τις επιμέρους δραστηριότητες των αγορών, δηλαδή ομόλογα, νομίσματα, αγροτικά προϊόντα, χρηματοοικονομικά προϊόντα, δομημένα, μετοχές, δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές, ΣΜΕ, εμπορεύματα.

Γι’ αυτό η επόμενη εκλογική διαδικασία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Πιστεύω ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Όσοι μπορούν πρέπει να προσφέρουν. Όπως είπε ο Κένεντυ “μη κοιτάς τι κάνει η χώρα για εσένα, αλλά εσύ για τη χώρα σου”. Οι πολίτες της πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά και να ψηφίσουν μετά από προσεκτική μελέτη των προγραμμάτων και των βιογραφικών των υποψηφίων. Να επιλέξουν πρωθυπουργό που να είναι ο περισσότερο κατάλληλος. Να έχει καλές σπουδές και πρακτικές γνώσεις πάνω στα οικονομικά, να έχει εμπειρία, να γνωρίζει τα θέματα και να είναι καλός διαπραγματευτής με ισχυρή προσωπικότητα. Να έχει δίπλα του σοβαρό και αξιόπιστο οικονομικό επιτελείο με ανθρώπους της αγοράς. Αν δεν έχει μελετήσει τα θέματα σε βάθος, θα χρειαστεί χρόνο για να ενημερωθεί, να κατανοήσει και να καταστρώσει στρατηγική. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό περιθώριο χρόνου δεν υπάρχει. Άρα ο υποψήφιος πρωθυπουργός πρέπει να έχει έτοιμο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το σχέδιο ανάπτυξης και επανεκκίνησης πρέπει να παρουσιασθεί άμεσα για να σχολιασθεί, να βελτιωθεί και ενισχυθεί. Ο ψηφοφόρος στη συνέχεια θα πρέπει να ανιχνεύσει επίσης την ανιδιοτέλεια και την ειλικρίνεια του προσώπου. Να μπορεί να καταλάβει αν θέλει να βοηθήσει τον τόπο του, αν θέλει να προσφέρει και αν έχει αγάπη γι΄ αυτό που κάνει ή αν οι δηλώσεις του είναι βάσει των δημοσκοπήσεων και αλλάζει θέση ανάλογα με την πρόσκαιρη άποψη του κόσμου. Ανάλογα προσόντα πρέπει να έχουν και οι υπουργοί, οι οποίοι θα επιλεγούν από τους βουλευτές του που θα έχουν εκλεγεί.  

Θετικά επίσης θα συμβάλλει στο δύσκολο έργο η ομάδα ειδικών της πράξης και θεωρίας που έχει πρόσβαση από προηγουμένη εργασία κάθε βουλευτής. Το επιτελείο που τον πλαισιώνει αν δεν είναι ικανό δεν μπορεί να βοηθήσει τον βουλευτή, τον υπουργό και τον ίδιο ακόμα τον πρωθυπουργό.

Μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός εκτός από το δύσκολο έργο που θα έχει (διαπραγματεύσεις με δανειστές, μείωση ελλειμμάτων, προώθηση αναπτυξιακών μέτρων κ.ά.) θα πρέπει να έχει και μία διοικητική ομάδα η οποία θα ελέγχει τους υπουργούς. Πρέπει να γνωρίζει η ομάδα αυτή τα νομοσχέδια που θα καταρτίζουν οι υπουργοί, ώστε να ενημερώνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την προώθηση του κυβερνητικού έργου ή ακόμα και για σκοπιμότητες των υπουργών του μέσω νομοσχεδίων, όπως για παράδειγμα ρουσφέτια ή και “λαδώματα”. Τα νομοσχέδια να δίνονται σε όλους όσους μπορούν να εκφέρουν απόψεις.

Πιστεύω επομένως πως αυτή η ομάδα του Πρωθυπουργού θα πρέπει να ελέγχει τα πάντα μέχρι και τις δαπάνες στα υπουργεία. Σήμερα παρά τα πολύ άσχημα οικονομικά, σπατάλες παρατηρούνται σε όλα τα υπουργεία. Πολλές από αυτές τις σπατάλες γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί η επανεκλογή του υπουργού ως προσώπου. Γι΄ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί να μην είναι υποψήφιοι βουλευτές για την μεθεπόμενη εκλογική περίοδο όσοι διατελέσουν υπουργοί την επόμενη. Θα πρέπει οι υπουργοί που θα τιμηθούν με αυτό το αξίωμα να κάνουν παρόμοια δήλωση παραίτησης κατά την ορκωμοσία τους, ως υπουργών.  Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα δύσκολα θα δει προκοπή.

* Ο κ. Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένος από ΕΚ, SEC/NASD, CFTC/NFA ως: α) Αναλυτής Αγορών, β) Διαχειριστής χαρτοφυλακίων & γ) Σύμβουλος Διεθνών και Ελληνικών Επενδύσεων


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: