ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Να συγκεντρωθούν διαχειριστικά σχέδια αντίστοιχων περιπτώσεων εθνικών δρυμών και εθνικών πάρκων, από το «εσωτερικό τελεφερίκ Πάρνηθας» και εξωτερικό ,από αντίστοιχα βουνά, παράδειγμα :( Άλπεις, Πυρηναία,)

Γιάντσιος Σ Κωνσταντίνος                                                                                                     ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Αντιδήμαρχος                                                                                                             Προς:
                                                                                                                                    Υπουργείο
                                                                                                                            περιβάλλοντος ενέργειας
                                                                                                                             και κλιματικής αλλαγής    
πρωιν δήμο Ανατολικού Ολύμπου
60063
Λεπτοκαρυά Πιερίας
Π. Π. Γερμανών16 τηλ.6978641206           
Λεπτοκαρυά, 10 Οκτωβρίου 2011.
                                                                                           Συνημμένο έγγραφο μου, προς το υπουργείο Αρ.Πρωτ.11512/  /9/11/2009 θέμα: Η μή συμμετοχή του Δήμου Αν. Ολύμπου στον φορέα διαχείρισης Ολύμπου // αναφέρεται ρητά η ανάγκη.
 ΘΕΜΑ: «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών»
                Όσον αφορά  το θέμα η πρόταση του σχεδίου του προεδρικού διατάγματος, σε σχέση με την οριοθέτηση του Εθνικού Δρυμού, καθώς και στις προτεινόμενες επιτρεπτές χρήσεις - δραστηριότητες στις τρεις ζώνες Α Β Γ πρέπει να προστεθούν επιπλέον επιλεγμένες χρήσεις – δραστηριότητες με ιδιαίτερη προσοχή, και συμβατή με τη διεθνή και ελληνική  νομοθεσία  Εθνικών Δρυμών και  Εθνικών πάρκων, νόμος 3937/11.
1]
2] Στις προτεραιότητες, και πριν ακόμη υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα, σε σχέση με την οριοθέτηση του Εθνικού  δρυμού το  (εξωτερικό όριο της Α .Β. η Γ ζώνης). είναι άκρων απαραίτητο, να γίνει ακριβώς ο επαναπροσδιορισμός του εξωτερικού ορίου (με δασικό δρόμο πυροπροστασίας ο οποίος ήδη υπάρχει στο μεγαλύτερο κομμάτι ) .
3]  Το όριο του Εθνικού Δρυμού και  Εθνικού πάρκου στην περιοχή της Παλιάς Λεπτοκαρυάς, όπως προτάθηκε συμπίπτει με τον ασφαλτόδρομο από τη διασταύρωση της επαρχιακής οδού Λεπτοκαρυάς – Καρυάς προς Παλιά Λεπτοκαρυά (σημείο 26) μέχρι την Παλιά Λεπτοκαρυά (σημείο 27), περνώντας μέσα από τον οικισμό, περιλαμβάνοντας δυτικά καλλιεργημένες εκτάσεις.
4] Δεν είναι δυνατόν ο επαρχιακός δρόμος Λεπτοκαρυάς – Ελάσσονος  ,εάν και εφόσον  τύχει να είναι ένα τμήμα του, στην ζώνη Γ. να μην επιτρέπονται δραστηριότητες στις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο σε αυτόν.
5] Να εξεταστεί το ενδεχόμενο πως επιστημονικά δικαιολογείται και δεν προτάθηκαν θύλακες στα εξωτερικά και στα εξωτερικά όρια της Γ. ζώνης π.χ. η γραφική κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών ,ανάμεσα σε πλαγιές με πυκνά δάση από έλατα, καστανιές και οξιές,  τόπος του μεγάλου αοιδού της αρχαιότητας Ορφέα, και ιδιαίτερης λατρείας των Μουσών, που χρήζει άμεσης πυροπροστασίας  είναι εκτός των προτάσεων, της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, του Εθνικού Δρυμού και  Εθνικού πάρκου, όπως αυτή ονομάστηκε.
                  6] Να συγκεντρωθούν διαχειριστικά σχέδια αντίστοιχων περιπτώσεων εθνικών δρυμών και εθνικών πάρκων, από το «εσωτερικό τελεφερίκ Πάρνηθας»  και εξωτερικό ,από αντίστοιχα βουνά, παράδειγμα :( Άλπεις, Πυρηναία,) και πως δικαιολογείτε ενώ εκεί  συμβιώνουν  οι άνθρωποι ,πριν στον δρυμό και μετά στον δρυμό με στο περιβάλλον, και εδώ εκτοπίζονται παρανόμως με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!!! «ούτε οι Τούρκοι δεν τους έδιωξαν από τον τόπο τους»!
7] Η ανασύνταξη της ειδικής περιβαλλοντικής  μελέτης και να αποσαφηνισθεί η προστασία του Ολύμπου με ήπια ανάπτυξη και χωρίς όχληση  η ασφάλεια των  επισκεπτών του εθνικού δρυμού    και η ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού, μέσα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, «πχ τελεφερίκ» όπως και στην Πάρνηθα, πρέπει να καταγραφούν  ακριβώς, και σαφώς στο Π.Δ.  με τον νόμο  3937 2011 όπου και επιτρέπονται οι  συγκεκριμένες υποδομές και δράσεις με προσβάσεις  ΑΜΕΑ στις ζώνες Α, Β, Γ,.    Παράδειγμα:       Μια ακόμη νέα  πύλη μπορεί να ενεργοποιηθεί από Λεπτοκαρυά προς τον Όλυμπο,   από τον χώρο της  δημοτικής έκτασης «parkingk» παλιάς Λεπτοκαρυάς.- συνέχεια στο φαράγγι Γρίβα, εδώ υπάρχει στο ύψος  1400 μ.  καταφύγιο  ανάγκης άνω πηγάδι.  Να επιτραπούν στο οροπέδιο 1600 μ  άνω περιβόλι αθλητικές δράσεις.
Επίσης και σε ύψος 2.500μ φράγκου αλώνι πρέπει να επιτραπεί ένα καταφύγιο ανάγκης – σύνδεση με την περιοχή καλόγερο- Λιβαδάκι.
Επίσης να ενεργοποιηθούν οι ημιονηγές υπάρχουσες διαδρομές ,  παράδειγμα: ποδηλατοδρόμοι με ήλεκτρο- ποδήλατα ,αθλητικές υποδομές ,μυθολογικό πάρκο ,χώροι υποδοχής κλπ. Ο Όλυμπος για μας εδώ στον νότο, είναι από μονος του ένα «πανεπιστήμιο» επί χιλιάδων ετών ζούνε εδώ οι ιθαγενείς του, ξυλοκόποι , κυνηγοί ,βοσκοί, και ορειβάτες, ουσιαστικά αυτοί των προστατεύουν και βιώνουν τον Όλυμπο σε καθημερινή βάση εάν τους εκτοπίσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο θα ήταν επικίνδυνο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγετε.
8] Στο νέο αυτοδιοικητικό  νομοσχέδιο «Καλλικράτης» πρέπει να γίνει  απολογισμός: του φορέα διαχείρισης Ολύμπου, και να μεταφερθούν , οι αρμοδιότητες στους δήμους και στις αντίστοιχες περιφέρειες .
9] Να απαντήσουν οι συντάκτες, και οι αρμόδιοι, για τις προτάσεις της ειδικής περιβαλλοντικής  μελέτης, πως ,επιστημονικά δικαιολογείται,  οι ζώνες Α, Β, Γ, στην πλευρά της Πιερίας [ Μακεδονία] να είναι τα υψομετρικά όρια 100 μ περίπου, ενώ αυτά της Λάρισας [Θεσσαλία ] 2.400 μ υψόμετρο περίπου ?
10] Επίσης , σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία οριοθέτησης του Εθνικού Δρυμού και πριν ακόμη υπογραφεί το  Π.Δ. για την  οριοθέτηση του Πιερικού Ολύμπου, να  επαναπροσδιοριστούν  τα όρια του Πιερικού Ολύμπου στο κοινό κομμάτι από Βόρεια (περιοχή Παλιάς Βροντούς) μέχρι Νότια (περιοχή Παλιάς Λεπτοκαρυάς) και να συμπέσουν με τα νέα όρια που θα προκύψουν, στον  Εθνικό Δρυμό.
11] Για το εν λόγω  κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ως τώρα μη σωστής              ενημέρωσης των φορέων, διαφαίνεται οτι απαιτείται, ο Ενιαίος Στρατηγικός Σχεδιασμός Ολύμπου με όποιες αναγκαίες επεμβάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου και ευέλικτου ενιαίου νομικού πλαισίου Ολύμπου από τα  παράκτια ,ως την ορεινή περιοχή,και ας  πάρουμε υπόψη ότι ο Όλυμπος αρχίζει από την κοιλάδα των  Τεμπών, περιλαμβάνει την κοιλάδα των Λειβηθρίδων Μουσών, όπως  την κοιλάδα του Ενιπέα, και καταλήγει  στα Πιέρια Όροι, ας πάψουμε επιτέλους να τον βλέπουμε μονομερώς.
12]  Η προσέγγιση αυτή πρέπει να εξεταστεί διαπεριφερειακά και διαδημοτικά σε συνεργασία μεταξύ υπουργείων που εμπλέκονται, πανεπιστημίων, ιστορικών, ειδικών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, και να μην αγνοηθεί η τοπική κοινωνία που μεταξύ άλλων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής του Ολύμπου για να ξέρουμε ποιεί είμαστε και που θέλουμε να πάμε αυτόν τον τόπο.
 13] Να εξεταστεί το ενδεχόμενο, κατάργησης της ζώνης Γ και εάν και εφόσον επιστημονικά δικαιολογείται  να προβλέπεται να  δημιουργηθούν  θύλακες, όπου θα συμβαδίζουν νόμιμα στις δραστηριότητες  ανάπτυξης και με προσβάσεις ΑΜΕΑ.
14] Με δεδομένο ότι ο τουριστικός παράγοντας είναι ζωτικός για την περιοχή μας, πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος όλες οι δυνατές επιτρεπόμενες χρήσεις (πάντα όμως μέσα στα επιτρεπτά όρια που προκύπτουν από τη διεθνή πρακτική) έτσι ώστε να βοηθηθεί στα μέγιστα η ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου μας.
15] Η μελέτη για την ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΣΕ ΣΧEΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ για τη Λεπτοκαρυά  που εκπόνησε το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στις σελ 88-89 αναφέρεται ρητά η ανάγκη.      
16] Ωστόσο, θα είναι άθλος αν κατορθώναμε σε λίγες  ημέρες να αποφασίσουμε , για τα επόμενα 100 χρόνια επισήμως και εγγράφως,  με τεκμηριωμένες προτάσεις, των  βουλευτών, και όλων των  φορέων, και  συλλόγων κλπ, και να έχουν την τύχη να εισακουστούν από το υπουργείο .
  Με εκτίμηση     Γιάντσιος Κωνσταντίνος                                     πρ. αντιδήμαρχος  δήμου Ανατολικού Ολύμπου   
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
•ΔΗΜΟΣ :Δίου – Ολύμπου .•Δημοτικοί σύμβουλοι
•Πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων
•ΔΗΜΟΣ: Κατερίνης •ΔΗΜΟΣ : Πύδνας• Βουλευτές Πιερίας •Επιμελητήριο Πιερίας
•Περιφερειακή ενότητα Πιερίας
•Περιφερειακούς συμβούλους
 •Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας
• •ΔΗΜΟΣ Τεμπών•Περιφέρεια Θεσσαλίας ΔΗΜΟΣ: Ελασσόνος
•ΔΗΜΟΣ: Λάρισας •Βουλευτές Λάρισας  
 Πρώτον να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς: με ιδιοκτήτες  του δήμου, της παλιάς Λεπτοκαρυάς , της ιεράς μονής Αγίου Διονυσίου, και άλλων ιδιοκτησιών…  αντιθέτως , θα  δημιουργούσε ανισότητες μεταξύ των δημοτών…και προσφυγές κατά της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, για τις χρήσεις γης,  στο Συμβούλιο της Επικρατείας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: