ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ

ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3 Ο Κ. ΣΑΒΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ
ΟΡΦΕΙΑ ΑΡΜΟΝΙΑ  ΟΧΗΣΤΡΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ  ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕΣΤΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ ΟΛΥΜΠΟΥ
7 April 2011 • 12:04 am 52. ,5). Η παράδοση κάνει λόγο, επίσης, ότι ο Ορφέας πρέπει να γεννήθηκε, να έζησε ή να πέθανε εδώ ή στη γειτονική πόλη της Πίμπλειας.
Η πόλη βρισκόταν, σύμφωνα με το Στράβωνα, στους πρόποδες του Ολύμπου κοντά στην Πίμπλεια που με τη σειρά της ήταν κοντά στο Δίον.
Η ίδια πηγή αναφέρει, επίσης, ότι ήταν κτισμένα “εν τω Ολύμπω” και μάλιστα στο νοτιότερο τμήμα, εκεί που το βουνό στρίβει από τη θεσσαλία και κοιτά προς Μακεδονία.
Η αρχαία πόλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά όταν πλημμύρισε ο χείμαρρος Συς. Λείβηθρα πόλις Πιερίας όθεν ήν Ορφεύς » «Τάχα δ’ εν ταις πολυδένδρεσσιν Ολύμπου θαλάμοις ενθ’ ποτ’ Ορφεύς κιθαρίζων σύναγεν θένθρεα μούσαις δύμαγεν θήρας αγρώτας»(Βάκχαι Ευριπίδης)
Τα Λείβηθρα ήταν μια αρχαία πόλη, όπως και το Δίον και η Πίμπλεια, κοντά στον Όλυμπο.
Τις τρεις αυτές πόλεις, τις δένουν στενά αρχαιότατοι μύθοι των εννιά Μουσών και του Ορφέα, που, όπως φαίνεται, ήταν αποτέλεσμα ενός κοινού σκηνικού που πρόσφερε ο πολύπτυχος Όλυμπος στα αρχαιότατα φύλα που εγκαταστάθηκαν στα χαμηλά του υψώματα..
Ο «αιώνιος έφηβος» γεννήθηκε, και πέθανε, στην περιοχή των Λειβήθρων μιαν αρχαιότατη εποχή, πριν ακόμα φύγουν οι Θράκες από την Πιερία.
Γνωρίζουμε ότι τα Λείβηθρα πρέπει να ήταν κοντά στα ολύμπια δώματα όπου κατοικούσαν οι Μούσες – κοντά σε μια πηγή – όπου εσύχναζαν – και σε τέτοιο περιβάλλον που θα μπορούσε ίσως να είχε θρέψει τους μύθους για τα αερικά και τον Ορφέα



Δεν υπάρχουν σχόλια: