Σελίδες

Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Πού πάμε; Τι Λεπτοκαρυά θέλουμε;










 



Είναι κοινό μυστικό: στη Λεπτοκαρυά δεν υπάρχει πια νυχτερινή ζωή. Η νεολαία, αν δεν βρει κάτι ενδιαφέρον εδώ – στην παραλία ή στον πεζόδρομο πάνω από την πλατεία – αναγκαστικά φεύγει. Και μαζί της φεύγουν και έσοδα, ζωντάνια, ελπίδα.


Χθες το βράδυ, γίναμε μάρτυρες μιας όμορφης βραδιάς: η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου γέμισε με 2.000 ανθρώπους, ντόπιους και επισκέπτες. Πολωνική νεολαία, απο Σερβία, Γερμανία, ΗΠΑ  συμμετείχε με ενθουσιασμό. Ένα παραδοσιακό γλέντι που άξιζε.


Και όμως, λίγο πριν τις 2 π.μ., η αστυνομία – κάνοντας το καθήκον της – σταμάτησε τη μουσική. Δόθηκε παράταση μιας ώρας με χαμηλότερη ένταση, αλλά ήδη ο κόσμος είχε αρχίσει να φεύγει. Μαζί κι εγώ.


Φεύγοντας, σκέφτηκα:

Τόσος κόπος, τόση συμμετοχή, και όμως... κάτι δεν πάει καλά.

   Μήπως αλλάζει ο χαρακτήρας του τουρισμού και εμείς δεν το βλέπουμε;

  Μήπως οι συνεχείς καταγγελίες έφεραν αυτό το αποτέλεσμα;       Μήπως φταίει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για το τι επιτρέπεται και πού;


Δεν είναι θέμα «νόμου ή ανομίας». Είναι θέμα κατεύθυνσης και οράματος:

  Θέλουμε έναν τόπο ζωντανό ή μόνο ήσυχο;

   Θέλουμε νέους ανθρώπους ή μόνο παραθεριστές της ησυχίας;


Μπορεί να υπάρξει ισορροπία, με σεβασμό στους κατοίκους και στον επισκέπτη;


Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Αλλά χωρίς διάλογο και σχέδιο, θα μένουμε με την απορία.


  Εσείς τι λέτε; Πού πάμε;

Με εκτίμηση 

Κωνσταντίνος Σ Γιάντσιος πρώην αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κάτοικος Λεπτοκαρυάς 




Ανοιχτή Επιστολή προς όλους που σκέφτονται θετικά στην Λεπτοκαρυά

 




Η χθεσινή εκδήλωση στην αυλή του 1ου δημοτικού σχολείου Λεπτοκαρυάς, συνδιοργάνωση της Πνευματικής Κίνησης Λεπτοκαρυάς και του συλλόγου Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, υπό την αιγίδα του Δήμου, ήταν κάτι περισσότερο από ένα απλό πανηγύρι. Ήταν μια ανάσα ελληνικότητας. Μια γιορτή που μας θύμισε τι σημαίνει αυθεντική παράδοση, τι σημαίνει να νιώθεις κοινότητα.


Ο ήχος του βιολιού, του κλαρίνου, του ουτιού και των κρουστών μάς ταξίδεψε πίσω στα βάθη των αιώνων. Οι παραδοσιακοί χοροί με στολές, οι κυκλικοί σχηματισμοί γύρω από τη μουσική, ήταν σαν ένα άτυπο κάλεσμα ενότητας, ριζωμένο στη συλλογική μνήμη.


Και τι να πει κανείς για την απλότητα του σερβιρίσματος; Μια σακούλα με μπύρες, νερά και σουβλάκια – τίποτα το επιτηδευμένο, τίποτα το φλύαρο. Όλα απέριττα, ζεστά και φιλόξενα. Όπως το ελληνικό χωριό, όπως το αυθεντικό πανηγύρι. Αυτό που λέμε: "το απλό είναι το ελληνικό".


Συγχαρητήρια στους εθελοντές, στους συλλόγους, στους μουσικούς, και –κυρίως– σε όσους τόλμησαν να εμπνευστούν κάτι τόσο απλό και όμως τόσο ουσιαστικό.


Η εκδήλωση αυτή είναι απόδειξη ότι όταν άνθρωποι σκέφτονται θετικά και συνεργάζονται με μεράκι, μπορούν να δημιουργήσουν κάτι που δεν αγοράζεται: κλίμα, μνήμη, κοινότητα.


Με εκτίμηση και αισιοδοξία,

Ένας πολίτης που πιστεύει στη δύναμη του "μαζί"