ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Γερμανική πρόταση για το ελληνικό χρέος


Μια «υβριδική» πρόταση που συσχετίζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με το ταμειακό απόθεμα για τη μεταμνημονιακή περίοδο προκρίνει η Γερμανία για την Ελλάδα.

Σε μια περίοδο που ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί

υποστηρίζουν την επέκταση των δανείων του EFSF έως και 15 έτη, το Βερολίνο έρχεται να ανακόψει τις πιέσεις αυτές, αντιπροτείνοντας στην Ελλάδα να επιλέξει το πόσα χρήματα θα τραβήξει από τα αδιάθετα 25 δισ. ευρώ του προγράμματος του ESM συνδέοντας το ποσό αυτό με τα χρόνια επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, στη βάση της γερμανικής πρότασης για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λαμβάνει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η «στοχοθετημένη» ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη. Αυτό απλά σημαίνει πως εάν η επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF είναι 15 χρόνια και μείνουν αδιάθετα στο πρόγραμμα του ESM 25 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα αντλήσει και τα 25 δισ. ευρώ, η συνολική επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα μειωθεί στα πέντε έτη.

Να τονιστεί πως η Γερμανία πιέζει συστηματικά σε πενταετή επέκταση των δανείων του EFSF και η πρόταση που έχει καταθέσει οδηγεί δια της πλαγίας οδού σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η πρόταση της Γερμανίας συγκεντρώνει πολλά θετικά για την Ελλάδα διότι καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέσα από πολλούς συνδυασμούς χρηματοδότησης και επιμήκυνσης των ομολόγων.

Σημειώνεται πως για να θεωρείται βιώσιμο το χρέος οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος- δηλαδή τα χρήματα που πρέπει να δαπανά ετησίως η χώρα μας για πληρωμές χρέους- πρέπει να διατηρούνται χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ έως το 2040 και χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: