ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Η Τουρκία αγοράζει τεθωρακισμένα με ευρωπαϊκά κονδύλια και η Κομισιόν σιωπά


Εξοπλίζεται η Τουρκία με θωρακισμένα οχήματα στρατιωτικού τύπου, χρησιμοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια; Κι όμως συμβαίνει και σχετική συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε θέσει το θέμα με γραπτή ερώτηση πριν από τρεις μήνες. 

Καθώς όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμα απαντήσει, με πρωτοβουλία της εισηγήτριας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία κας Κάτι Πίρι, του κ. Ανδρουλάκη και ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές ομάδες, αποφασίστηκε να κατατεθεί προφορική ερώτηση στην Ολομέλεια, αναγκάζοντας με αυτόν τον Επίτροπο Χαν να απαντήσει.

Όπως κατήγγειλαν οι Ευρωβουλευτές, η ΕΕ χρηματοδότησε την αγορά θωρακισμένων αναγνωριστικών οχημάτων Cοbra II με κόστος περίπου 35,6 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ).Παράλληλα, όπως αποκάλυψαν η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch το περιοδικό Der Spiegel, τα οχήματα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στο έδαφος της Συρίας, όπου τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τα Συροτουρκικά σύνορα. Θωρακισμένα αυτοκίνητα ιδίου τύπου περιπολούν και στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στις ομιλίες τους όλοι οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν τον Επίτροπο Χαν να απαντήσει γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε την αγορά τέτοιων οχημάτων και πως μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή τους χρήση. Η Κάτι Πίρι από την Σοσιαλιστική Ομάδα τόνισε πως αν οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις ισχύουν, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εμμέσως συνυπεύθυνη για τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας. Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής κα Μαρίτα Σάακε από την Ομάδα των Φιλελευθέρων ζήτησε από τον Επίτροπο Χαν σε περίπτωση που οι καταγγελίες ισχύουν να προβεί στην άμεση περικοπή των κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας. Ο κ. Ανδρουλάκης στην παρέμβασή του επισήμανε τον παραλογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να χρηματοδοτεί την αγορά θωρακισμένων οχημάτων, τη στιγμή που η Τουρκία έχει φυλακισμένους παράνομα δύο Έλληνες στρατιώτες, παραβιάζει συνεχώς την Κυπριακή ΑΟΖ και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας συνεχώς υποβαθμίζεται. Τόνισε μάλιστα πως αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάξει τακτική, τότε θα είναι συνυπεύθυνη για την Τουρκική προκλητικότητα και ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για κοινωνικούς σκοπούς.

Ο Επίτροπος Χαν παρά τις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του τέθηκαν απέφυγε για ακόμη μία φορά να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και ότι τα οχήματα αγοράστηκαν μόνο για πολιτικούς και όχι για στρατιωτικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή όμως αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρήση οχημάτων αυτών σε στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις και επαναπροώθησεις Σύριων προσφύγων, καλώντας όποιον έχει σχετικά στοιχεία να τα παρουσιάσει. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξοπλίζει την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι είναι κάποια Κράτη Μέλη τα οποία συνεχίζουν τις πωλήσεις όπλων. Τέλος, αναγνώρισε ότι πρέπει να αλλάξει η χρήση των Προενταξιακών κονδυλίων, ώστε αυτά να κατευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών και όχι στο Τουρκικό κράτος.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: