ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Βαρουφάκης: Να δώσει η ΕΚΤ τη νομική γνωμοδότηση για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών


Τη δημοσιοποίηση της «μυστικής» νομικής γνωμάτευσης με την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σταμάτησε την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015 και οδήγησε στο κλείσιμό τους ζήτησαν την Τετάρτη ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Die Linke, Φάμπιο Ντε Μάσι.

Σύμφωνα με την καμπάνια του DiEM25 και τον επικεφαλής της, Γ. Βαρουφάκη, ο κεντρικός τραπεζίτης δεν
ήταν καθόλου σίγουρος αν το κόψιμο της ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες ήταν νόμιμη κίνηση. Για το λόγο αυτό ο Μάριο Ντράγκι απευθύνθηκε, αντί των νομικών υπηρεσιών της ίδιας της ΕΚΤ, σε ιδιωτικό νομικό γραφείο, για δύο αποφάσεις του:


---Η πρώτη απόφαση ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντάς τες στην ακριβότερη ρευστότητα που προσφερόταν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ή ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας.

---Η δεύτερη απόφαση ελήφθη την 28η Ιουνίου του 2015. Αφορούσε το πάγωμα στην παροχή επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ELA), εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο κλείσιμό τους την επόμενη μέρα. (Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «αντίδραση» στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το τελεσίγραφο των πιστωτών σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει την αποδοχή ή απόρριψή του ο ελληνικός λαός.)

Το αίτημά τους για δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «κλείσει» τις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο του 2015, παρουσίασαν την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο ο τέως υπουργός Οικονομικών και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Die Linke.

«Μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει ρευστότητα σε αντάλλαγμα περικοπών συντάξεων και μισθών;»

«Παρ' όλο που στο καταστατικό της η ΕΚΤ έχει πλήρη ανεξαρτησία από την πολιτική διαδικασία, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στον κόσμο που έχει λιγότερη ανεξαρτησία» δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι, όπως φάνηκε από την περίπτωση του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ και ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι είναι «πλήρως εξαρτημένοι» από τις αποφάσεις του Eurogroup, «μιας άτυπης ομάδας υπουργών οικονομικών», που δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης όταν λήφθηκε η εν λόγω απόφαση από την ΕΚΤ, ο Μ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για το κατά πόσο είχε τη δυνατότητα, από νομικής απόψεως, να το κάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Γι' αυτό και ζήτησε από μια ιδιωτική νομική εταιρία να προχωρήσει σε μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ. «Δεν επιχειρήσαμε μια αντιπαράθεση με την ΕΚΤ. Αρχικά την προσεγγίσαμε με διάθεση συναινετική προκειμένου να ζητήσουμε τη δημοσιοποίηση της νομικής γνωμοδότησης. Η απάντηση ήταν αρνητική για λόγους εμπιστευτικότητας» σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Φ. Ντε Μάσι συμπλήρωσε πως σε αυτό το στάδιο προχωράει η συλλογή υπογραφών (μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 25.000 υπογραφές) προκειμένου να κατατεθεί ένα αίτημα πρόσβασης στην πληροφορία (freedom of information request) για τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης. Εφόσον ούτε και αυτό το αίτημα γίνει δεκτό, ο ίδιος ανέφερε, ότι υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά και, σύμφωνα με το νομικό τους σύμβουλο, με «καλές πιθανότητες» να κερδίσουν. «Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό. Αφορά και την Ιρλανδία και την Κύπρο. Πρέπει να απαντηθεί το κατά πόσο η ΕΚΤ είναι αρμόδια να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο και παράλληλα να παρέχει ρευστότητα με σκοπό να εξαναγκάζει τις κυβερνήσεις να κόβουν συντάξεις και μισθούς», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών υπέγραψε για το κλείσιμο των τραπεζών, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε πως υπέγραψε το «πιστοποιητικό θανάτου» αλλά δεν έκανε τη «δολοφονία». «Οι τράπεζες ούτως ή άλλως θα έκλειναν αφού δεν θα υπήρχε ρευστότητα. Εμείς αποφασίσαμε να τις κλείσουμε νωρίτερα για να αποφευχθούν ταραχές και το ενδεχόμενο σωματικής βλάβης», υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τους δύο ομιλητές, η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται από πολλούς ευρωβουλευτές, βουλευτές, ακαδημαϊκούς και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας καθώς και οι Αμερικανοί οικονομολόγοι, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και Τζέφρι Σακς.

Σημειώνεται πως το κάλεσμα του DiEM25 συνυπογράφουν η Katja Kipping, συμπρόεδρος του Die Linke, Γερμανία, και η Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πρόεδρος του Viadrina European University.

Το DiEM25 στο κάλεσμά του ζητεί από τους πολίτες να συνυπογράψουν το αίτημα προς τον Ντράγκι, και αναφέρει ότι:

«Το 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, πλήττοντας την ήδη πληγωμένη ελληνική οικονομία με στόχο να επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση νέα υφεσιακά μέτρα, νέες απώλειες εθνικής κυριαρχίας και νέα μη βιώσιμα δάνεια.

Γνωρίζουμε ότι, πριν προβεί στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ ζήτησε γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο για το εάν οι ενέργειές της ήταν νόμιμες.

Σήμερα η ΕΚΤ αρνείται να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο εκείνης της γνωμάτευσης που πληρώθηκε με χρήματα των ευρωπαίων πολιτών.

Αν πράξατε νομίμως κ. Ντράγκι, γιατί φοβάστε να δημοσιοποιήσετε την γνωμάτευση;
Εμείς απαιτούμε να μάθουν οι ευρωπαίοι το περιεχόμενο εκείνης της γνωμοδότησης!»

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: